fredag, april 30, 2010

Egobilder!

Har jag och Stinis roat oss med idag:).

Fina va?






måndag, april 26, 2010

Superhjärnor..

En dokumentär jag såg delar av idag får mig att fortsätta fascineras av den mänskliga hjärnan. I denna visade man lite av vardagen för några barn med exceptionellt bra hjärnkapacitet.

Dokumentären "The world cleverest child and me" handlade om barn som är betydligt mer intelligenta än genomsnittet. Det handlar alltså om barn som redan i tioårsåldern undervisar andra barn, läser på universitetet eller driver eget företag.
Jag tycker dokumentären speglade ganska bra vilka utmaningar föräldrar till sådana "underbarn" möter. Tänk vilken utmaning att hålla dessa barn lagom stimulerade. Dessutom måste man kanske bromsa så de inte driver sig alldeles för hårt, se till att de har roligt och skydda dem från den press omgivningen kan lägga på dem i och med deras unika minne och inlärningsförmåga.

Ett av barnen hade sagt sitt första ord redan vid två veckors ålder och därifrån hade det bara fortsatt utvecklas i en rasande takt.
Några delar av dokumentären finns på youtube, men tyvärr blir enstaka klipp lite missledande, om man läser kommentarerna till ett av klippen påpekar många att minne och intelligens skiljer sig åt. Vad man inte ser i det klippet är att killen också studerar kemi på universitetsnivå.

http://www.youtube.com/watch#!v=j7RXQbr5p4Y

http://www.youtube.com/watch#!v=9-ahJTOEyQU

söndag, april 25, 2010

Var tar dagarna vägen?

... jag hinner inte med!

En trevlig forumträff har jag dock hunnit med. Vi var ett gäng på 15 personer som gick till Amazing Thai och åt buffé. Samtalet böljade fram coh tillbaka och man blev nästan lite matt av att sitta i mitten av borde med ett öra åt varje håll. Tänk att det kan vara så trevligt att träffas IRL.

I övrigt håller jag med en vän som i sin blogg funderar över människors prioriteringar.
Varför behövs program som Lyxfällan, varför läser inte folk villkoren för avtal de ingår och svindyra krediter de tecknar? Varifrån kommer detta kortsiktiga tänkande?
Hur stoppar samhället, skolan och andra instanser lämpligen den här utvecklingen? Eftersom jag nyligen facinerats över hur hjärnan fungerar i olika situationer fortsätter fascinationen även här. Vad har dessa personer som ständigt sätter sig i ekonomiskt och personligt trångmål "missat"? Varför har mognad, ansvarskänsla och inlärning inte fått dem att förstå hur deras dagliga val påverkar dem längre fram?

Läs även hos Stina:
http://teskjekjerringa.blogg.se/2010/april/att-gora-medvetna-val-prioritera-och-bli-vux.html

Idéer någon?

onsdag, april 21, 2010

Hjärnan fascinerar

De senaste dagarna har jag fascinerats mycket av dem mänskliga hjärnan och vårt minne.
Som i morse, när jag kom på mig med att "sakna" en bil som brukat köra om mig om morgonen senaste veckan när jag cyklat till stationen. Jag visste inte ens at tjag lagt märke till jsut den bilen (jag kanske ska förtydliga att jag alltså cyklat klockan fem på morgonen och i genomsnitt blir omkörd av ungefär tre bilar.

Idag kom jag alltså på mig med att tänka, var är den röda Peugeoten idag? Lite senare så inser jag att också den gröna Volvon som nu kör förbi har jag också sett varje morgon. Jag visste som sagt inte ens att jag lagt märke till dessa bilar, ganska intressant hur mycket hjärnan tar in är det.

Dessutom är jag nu säker på att vissa typer av situationer framkallar en väldigt speciell typ av drömmar hos mig. Drömmarna har inte alls något med situationerna att göra och sambandet är inget man ser enkelt. Jag antar dock att det ändå vara ett sätt för hjärnan att bearbeta det som skett och är antagligen mycket positivt även om drömmarna mest känns förvirrande just när man vaknar.

Vaknar förresten, varför vaknar man (eller känns det i alla fall som) man alltid direkt i aslutning till mardrömmar? Jag tror det är en skyddsmekanism för att förstå att det vi just upplevt inte är verklighet.

Vad tror ni?
Har ni också kunnat sätta ett samband mellan drömmar och situationer?

söndag, april 18, 2010

Ett axplock...

... av bilder från en härlig dag.







Och så til sist en vän som lämnat jordelivet:
Diddie-Rest in Peace

torsdag, april 15, 2010

Cykelpremiär!

Dagen började tidigt tidigt, klockan ställd så att det fortfarande var mörkt när jag gick upp.
Medan jag klädde mig, packade matlåda och drog en kam genom håret så ljusnade det dock till att endast vara lite skumt när jag gick ut öppnade garaget och drog fram den nypumpmade cykeln.

Ackompanjerat att fåglarnas morgonkvitter trampar jag sedan mot stationen, känner hur jag är i något bättre form än väntat och det går förvånansvärt lätt.
Vårkänslan och vårenergin gör mig glad igen!

måndag, april 12, 2010

Rastlösheten bor i min själ

Förkylningen har äntligen börjat avta och idag är första dagen åter på arbetet.
Tur är väl det eftersom jag var trött på min husarrest.

En rastlös själ, det är som om jag blir stressad av att vara inaktiv. En del skulle njuta av att bara få ligga och ta det lugnt några dagar, njuta, läsa, fundera och se på film. I mig griper rastlösheten och jag får övertala mig själv att jag bör ta det lugnt. Däremellan får jag sticka in med lagom stora projekt, som en promenad till brevlådan eller att låta katten lukta på trädgårdsluft.

Det är inte så att aktiviteten alltid måste vara rent fysisk, arbetet mitt är ju stillasittande. Det är dock inte vilket arbete som helst. Operativt och extremt snabba slängar mellan lugnt och högt tempo. Här aktiverar jag i stället mitt huvud och då hinner inte rastlösheten gripa tag.

Ni har väl märkt hur fort våren marscherar in?
Hundratals med tussilago lyser upp med sin gula färg. Jag vaknar till luckliga fåglars sång och i trädgården blommar både krokus och snödroppar.

Årets bästa tid börjar NU!

torsdag, april 08, 2010

Genomförkyld!

Nu i början av april jag hoppats på att bjuda på lite vårbilder här i bloggen.
Tyvärr har ett elakt virus hoppat på mig, så orken tryter. Ni får ge er till tåls lite till.

Under tiden kan jag avslöja att jag ska försöka fota flera nyfödda föl i år, det första beräknas nedkomma kring 15 april, vilket i praktiken kan betyda allt ifrån idag till i slutet av månaden.
Medan vi går i väntans tider får ni hålla till godo med denna på Cool Kiboo från förra våren.

fredag, april 02, 2010

Milleniumfebern breder ut sig!

Milleniumtriologin var mycket bra och håller dessutom hög internationell klass. Grattis Naomi till ditt avtryck du nu gjort i svensk filmhistoria.
Det känns stort att vi till och med imponerar på det stora landet i väst.

Nu har även USA smittats av ”Millennium”-febern, eller ska vi kanske snarare säga ”Noomi Rapace-frossa”? Den svenska Guldbaggevinnaren ”Män som hatar kvinnor” får strålande recensioner av de amerikanska filmkritikerna
”Det är lätt att glömma hur otillfredsställande mycket Hollywoodskräp är tills man ser en bra importerad film som denna”, skriver Boston Globe.

Dessutom ska det ju göras en Hollywood verison av Män som hatar kvinnor. Även om jag har svårt att tro att de kommer att få till det lika bra blir jag naturligtvis lite nyfiken på hur Hollywoods tolkning av triologin kommer te sig.
http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/noomi-rapace-hyllas-i-usa-1.1064259
http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/millennium-allt-narmare-hollywood-1.1014825

Hoppas de lyckas åstadkomma en fullträff även med Hollywoodfilmerna. Mer Milleniumfeber vore nämligen väldigt trevligt.

Inte att förglömma är författaren till de underbara böckerna; Stieg Larsson. Det grämer mig att det inte finns fler böcker av honom att läsa, jag hade velat läsa mer av denna storslagna författare.